TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Yayımcı Profesyonel Buluşmaları 9 Mart'ta Başlıyor

Uluslararası İstanbul 3. Yayımcı Profesyonel Buluşmaları 9 Mart'ta yerli ve yabancı çok sayıda yayımcının katılımıyla başlayacak.
 
Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Esen, etkinlik çerçevesinde, gelecekte ciddi sonuçlar elde edilebileceğini belirterek, Türkiye adına kültürel, ticari ve stratejik öneme sahip bir adım atmak üzere olduklarını dile getirdi.
 
Esen, ülkelerin diğer ülke insanlarıyla tanışma amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduğuna dikkati çekerek, "Kültür bir toplumu var eden en temel göstergelerden biri ve onu gelecek nesillere taşıyan ise yazı ve yayımcılar. Yayımcılık sektörü sadece fiziki kitaplarla değil, kitabın türevleri diyebileceğimiz, şu an aklınıza gelmeyen ancak gelecekte de karşınıza çıkabilecek farklı kategorileriyle de sahada var olacak ve pazarın büyümesine etki edecek" dedi.


 
Türkiye'de kitap yayımcılığına ilişkin sayısal verilere de değinen Esen, şu bilgileri verdi:
"En son 2017 verileri açıklandı. Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ISBN İdaresi verilerine göre 60 bin başlıkta kitap üretildi bir yılda. Bu Türkiye adına ne kadar üretim yaptığımızın ve sahada olduğumuzun bir göstergesi. Yayımcılar Federasyonu'nun bize verdiği 2017 yılı bandrol satışları verilerine göre 407 milyon 739 bin 8 adet bandrol satıldı. Bunların kategorik dağılımına baktığımızda da yüzde 19'unun yetişkin araştırma, inceleme, yüzde 6,1'inin yetişkin edebiyat, sanat kitapları, yüzde 10,3'ünün çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 10,4'ünün inanç kitapları, yüzde 1,2'sinin akademik yayınlar, yüzde 1,6'sının ithal kitaplar, yüzde 51,4'ünün ise eğitim alanındaki kitaplardan oluştuğunu görüyoruz. 48 sayfa ve altı, bandrol zorunluluğu olmayan kitapları da hesaba kattığımızda, Türkiye'deki yayımcılık üretiminin çok iyi bir noktada olduğunu söylemek mümkün."


 
Tayfur Esen, 2016'daki ilk etkinlikte 179 eserin, 2017'deki ikinci etkinlikte ise 439 kitabın telif satışının yapıldığına dikkati çekti.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi (TEDA) kapsamında da bugüne kadar 2 bin 505 kitaba destek verildiğine dikkati çeken Esen, bu eserlerden 1951'inin 60 farklı dile çevrildiğini ve 68 ülkede yayınlandığını aktardı.
 
"Türk Edebiyatı Merak Edilen Bir Noktaya Geliyor"
 
TBYM Yönetim Kurulu Başkanı Esen, son dönemde yapılan Türk filmleriyle dizilerinin dünyada büyük ilgi gördüğünün altını çizerek, "Türkiye odak ülke ve gündemdeki ülke. Türk edebiyatı bu yönüyle de ilgi çekmeye başlıyor. Yapacağımız bu organizasyona da baktığımızda özellikle Endonezya, Brezilya ve Arjantin'den çok ciddi talepler olduğunu görüyoruz. Çünkü bu ülkelerde Türk dizileri gösteriliyor ve bu dizilerin bir kısmına ilham kaynağı olan eserler başta olmak üzere, Türk edebiyatı da merak edilen bir noktaya geliyor." değerlendirmesinde bulundu.



Etkinlikte yalnızca kitap alışverişi yapılmayacağını da vurgulayan Esen, şöyle devam etti:
"Aslında iki yayımcının buluşması sadece bu anlama gelmiyor. Türk ve dünya yayımcılarının karşılıklı iş birliğini sağlayacak, İstanbul'un bir telif marketi haline gelmesine katkı sunacak. İstanbul'a uluslararası düzeyde bir organizasyon kazandıracak. Yaratıcı endüstri olarak tanımlanan yayımcılık sektörünün, özelde Türk yayımcılar, genelde ise dünya yayımcıları olmak üzere küresel düzeyde rekabet edecek seviyeye ulaşmasında kapasite gelişimine katkıda bulunacak. Yayın sektöründeki öncü kuruluşların yönetici ve editörleri, telif ajansları, yayımcı meslek birlikleri ve yayımcı sivil toplum kuruluşlarının katılımını sağlayarak, tecrübe paylaşımını gerçekleştirecek. Türkiye'de gerçekleştirilen fuar ve kitap merkezli programlara katılan yabancı yayımcı sayısını çoğaltacak ve uluslararası etkinliğini arttıracak."
 
Esen, yabancı yayımcı sayısı arttıkça Türkiye'deki yayımcıların iletişim ve pazarlama kanalının da genişleyeceğini aktararak, "Daha az maliyetle uluslararası tanıtım fırsatı bulacağız. Yapılan iş birliği anlaşmalarıyla sektör yeni ticari ilişkiler kuracak. Buradaki bir yazarımız sadece bizim ülkeniz için yazmayacak. Oralara da davet edilecek ve daha geniş bir yelpazeye hitap eden kitaplar yazmaya başlayacak." diye konuştu.
 
TEDA desteğinin önemine de işaret eden Esen, yapılacak organizasyon ile TEDA'nın yabancı yayımcılar tarafından bilinirliğinin artacağını dile getirdi.


 
İBB Kültür Müdür Yardımcısı Murat Aslan da İBB Kültür Daire Başkanlığı'nın kültürel birçok faaliyete destek olduğunu söyleyerek, "Bu anlamda uluslararası bu etkinliğe de destek olmaktan da çok mutluyuz. Kültürel aktarımın en temel dinamiklerinden biri olan yazılı eserler ve bu eserlerin okuyucuya aktaran yayıncılık sektörünün uluslarararası bir etkinliğinde yer almaktan da çok büyük mutluluk duyuyoruz. İstanbul'un telif marketi haline getirilmesi için bu değerli çalışmalarından dolayı da Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'ne teşekkür ediyoruz" dedi.


 
Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Muhammed Ağırakça'nın sunduğu programın sonunda Tayfur Esen soruları yanıtladı.
 
İBB katkılarıyla 9-11 Mart'ta gerçekleştirilecek programa 65 ülkeden 115 uluslararası yayımcı katılacak.
AA
 
 
 

5.03.2018

DUYURULAR

next prev Tümü