TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu Gerçekleşti

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği 30-31 Mart 2016 tarihlerinde 'Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu’ gerçekleştirdi.
 
Fikri Mülkiyet Platformu ile ortaklaşa düzenlenen sempozyumda telif sözleşmelerinden bandrol suçlarına, yayımcılıktaki dijital haklardan edebi eserlerdeki manevi haklara kadar bir çok konuya değinildi.


 
Yargıtay üyesi, hakim, savcı, akademisyen ve uzmanların katıldığı sempozyumda yayımcılık sektöründe yaşanılan telif ile ilgili sorunlar dile getirildi ve çözümü noktasında fikirler sunuldu. Oldukça verimli geçen sempozyumda yayıncılar ayrıca yaşadıkları sıkıntıları muhatapları ile paylaşma imkanı buldu.  


 
Üsküdar Eğitim Ve Gençlik Merkezinde düzenlenen ‘Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kellek, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Bulut ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş yaptı.


 
İki gün boyunca devam eden sempozyumun ilk açılış konuşmasını yapması için Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş açılış konuşmasında Fikri Mülkiyet Hakları ile alakalı çeşitli konuları yayıncılık odağında tartışıp konuşulacağını dile getirerek “hem bir takım bilgileri tazelemiş olacağız hem de bir sempozyum olmasının getirdiği şölenden faydalanarak birbirimizi yetiştirmeye çalışacağız. Bu konu ile alakalı olarak gerek üretim bandında yer alan farklı aktörlerin temsilcisi olan Meslek Birliğimiz gerekse sahada yine aynı şekilde üretilen dokümanları, malzemeleri, ürünleri insanlara ulaştıran yayıncılar olarak en çok muzdarip olan bizleriz” dedi.


 
Konuşmasının sonunda İstanbul Şehir Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi, Fikri Mülkiyet Platformu ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği başta olmak üzere sempozyuma destek veren bütün kurum ve kuruluşlara, emeği geçen herkese tek tek teşekkür eden Başkan Alpaslan Durmuş, hayırlı bir gün ve hayırlı bir şölen geçirmeyi temenni etti.


 
TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş’un ardından kürsüye davet edilen İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Bulut “bu sempozyumun hazırlanmasında Tekin Memiş’in ne kadar olağanüstü bir çaba sarfettiğini biliyorum. Destekleyen herkese çok teşekkür ederim. Tartışmaların verimli olmasını diliyorum” dedi.


 
Daha sonra kürsüye davet edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan da yayıncılık sektörünün bu kadar dinamik ve bir o kadar da aktif oluşunun şaşırtıcı yönde kendisini etkilediğini belirterek sektörün sorunlarının neler olduğuna dair teşhis konulsa da çözümü noktasında en önemli şeyin paydaşların bir araya gelmesi olduğunu kaydetti.
 
Yayıncılık sektörünün son 5 yıla bakıldığında gözle görülür bir artış olduğuna vurgu yapan Müdür Ali Atlıhan özellikle geçtiğimiz yıl sonu itibariyle Türkiye’de 385 milyon nüsha basıldığını belirterek “son zamanların en iyi rakamı. İnşallah gelecek yıllarda 450 milyona 550 milyona çıkartacağız. Bu sempozyumu düzenleyen başta Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


 
Son olarak kürsüye davet edilen İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kellek programa destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek bu tür programların bilinenleri uygulamak yada bilinmeyenleri anlatmak için düzenlendiğini söyledi.
 


Açılış konuşmalarının ardından ‘Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu’nun 1. Oturumu başladı.
 
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Dr. Adem Aslan’ın başkanlığında başlayan 1. Oturumda Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi Fethi Merdivan ‘Yayımcılık Sektöründe Telif Sözleşmeleri’, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Gökyayla ‘ Borçlar Kanununun Yayım Sözleşmesi Hükümleri ile FSEK Hükümleri Arasındaki İlişki’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.


 
TBYM’nin düzenlediği ‘Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu’nun 2. Oturumunda Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Hasan Hüseyin Doğru’nun başkanlığında Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Adalet Programı Başkanı Av. Öğr. Gör. Evrim Atasoy ‘Yayımcılıkta Birlikte Eser Sahipliği’, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Haydar Yıldırım ‘İştirak Halinde Yazılı Eser Sahipliğine Adi Ortaklığa ilişkin Hükümlerin Uygulanma Kabiliyeti’, İstanbul Barosu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. Dr. Cahit Suluk ‘Îstihdam İlişkisinde Hak Sahipliği’ başlıklı sunumlarını yaptılar.


 
İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca’nın başkanlığında başlayan 3. Oturumda ise; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Yenidünya ‘Telif ve Bandrol Sonuçları’, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Münir Büyükelçi ‘Telif Suçlarında Soruşturma Aşaması’, Bakırköy Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi Hakimi Fatma Sonan Dolunay ‘Telif Suçlarında Kavuşturma Aşaması’ başlıklı sunumlarını yaptılar.


 
Birinci günün son oturumu İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş’in başkanlığında yapılan panelle noktalandı.
 
Panelde; Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Burhan Genç, Genel Sekreter Av. Melahat Boran, İstanbul Barosu Av. Öğr. Gör. Serhat Koç ve babil.com Mehmet Ali Çalışkan Yayıncılıkta Dijital Haklar konusunu ele aldılar.


 
‘Yayımcılıkta Telif Hakları Sempozyumu’nun 2. günü Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün'ün başkanlığında başladı. 2. günün 1. Oturumunda Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Öncü ‘Basın Alanında İktibas Serbestisi’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksu ‘Elektronik Kitaplar Açısından Yayma Hakkının Tükenmesi’, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Ketizmen ‘Dijital İçeriğin Yayından Çıkarılması’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.


 
2. günün 2. Oturumu ise İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ateş başkanlığında başladı. 2. Oturumunda İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi İlhami Güneş ‘Edebi ve Bilimsel Eserlerde Manevi Haklar ve Uygulama’, Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Eski Hakimi Türkay Alıcı ‘Yayımcılık Sektörü Açısından FSEK Kapsamında Açılabilecek Hukuk Davalarında Yargılama Usulü ve Karineler’ başlıklı sunumlarını yaptılar.


 
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Prof. Dr. Selçuk Öztek başkanlığında başlayan 2. günün 3. Oturumunda Yayıncılıkta Mesleki Standartlar ve Yeterlilik Projesi Sektör Uzmanı Sevengül Sönmez ‘Editörün Hakları’, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş ‘Editörün Hukuki Durumu’ başlıklı sunumlarını paylaştılar.


 
Sempozyumun 2. Gününün son oturumu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Levent Yavuz’un başkanlığında yapılan panelle taçlandırıldı.
 
Panelde; Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş, Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Bozbel ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Pınar ‘Yayımcılar Arasındaki Haksız Rekabet’ konusunu ele aldılar.


 
Katılımcıların yoğun ilgisi ile oldukça verimli geçen ve iki gün boyunca devam eden sempozyumun sonunda katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirildi.

5.04.2016

DUYURULAR

next prev Tümü